خلاصه قسمت های قصه ریاضی

 

زبان کیهان : در قسمت اول، مارکوس دو ساتوی نگاهی به نقش اساسی ریاضیات در زندگی ما می‌اندازه، و سپس به بررسی ریاضیات مصر، بین‌النهرین و یونان باستان می‌پردازه.
او در مصر، کاربرد دستگاه اعداد دهدهی بر اساس ده انگشت دست، شیوه عجیب مصری‌ها برای ضرب و تقسیم و درک اونها از اعداد دودویی، کسرها و اجسامی مثل اهرام رو بررسی می‌کنه.
او کشف می‌کنه که شیوه‌ای که ما امروزه برای تشخیص زمان استفاده می‌کنیم بر اساس دستگاه اعداد پایه ۶۰ بابلی‌ها پایه‌گذاری شده و به خاطر بابلی‌هاست که هر دقیقه ۶۰ ثانیه داره و هر ساعت ۶۰ دقیقه و با هم می‌بینیم که بابلی‌ها چطور از معادلات درجه دو برای اندازه‌گیری زمین‌های خود استفاده می‌کردن.
در یونان، او به بررسی نقش برخی از غول‌های ریاضیات از جمله افلاطون، اقلیدس، ارشمیدس و فیثاغورس می‌پردازه که به خاطر تغییر ریاضیات از ابزاری برای شمارش به مبحث تحلیلی‌ای که ما امروز می‌شناسیم شهرت دارن.
فیثاغورس شخصیت بحث برانگیزی بود و آموزه‌های او مشکوک و پیروان او به عنوان فرقه عجیبی شناخته می‌شدن. فیثاغورس در کنار فعالیت مبتکرانه خود در زمینه خصوصیات مثلث‌های قائم‌الزاویه، پس از مشاهده خصوصیات آلات موسیقی هم نظریه مهم دیگه‌ای رو ارائه کرد:
او کشف کرد که نسبت فواصل بین نت‌های موسیقی دارای هارمونی به هم، همیشه به صورت یک عدد صحیح است.
 
 

نابغه شرق : زمانیکه یونان باستان دچار تنزل شد، پیشرفت ریاضیات هم با ورود اروپا به عصر تاریکی متوقف شد. ولی ریاضیات در شرق به قله‌های جدیدی رسید.
 
در قسمت دوم این سفر، مارکوس دو ساتوی به کشور چین میره و می‌بینه که ریاضیات چطور به شکل‌گیری امپراتوری چین کمک کرد و در دستاوردهای بزرگ مهندسی مثل ساخت دیوار بزرگ چین نقش داشت.
او در اینجا اولین مورد استفاده از دستگاه اعداد دهدهی با ارزش مکانی، علاقه شدید چینی‌های باستان به الگوهای اعداد و ساخت نسخه اولیه بازی سودوکو، و ایمانی که اونها نسبت به قدرت مرموز اعداد داشتن و تا به امروز هم دارن رو کشف می‌کنه.
 
مارکوس همچنین متوجه میشه که ریاضیات، در مدیریت برنامه همبستری پادشاه با تمام زنان حرمسرای سلطنتی به منظور ایجاد بهترین جانشین هم نقش داشته و می‌بینه که در سیستم رمزگذاری اینترنت، اعداد با استفاده از یکی از شاخه‌های ریاضیات کدگذاری میشن که ریشه در فعالیت چینی‌های باستان در زمینه معادلات داشته.
 
او در هند به بررسی ابداع سمبل عدد صفر می‌پردازه که یکی از مهم‌ترین نقاط تحول ریاضیات به شمار میره. او همچنین به بررسی درک ریاضیدان‌های هندی از مفاهیم جدید بینهایت و اعداد منفی و پیشرفت مثلثات می‌پردازه.
 
او در ادامه به سراغ پیشرفت ریاضیات در خاور میانه میره و ابداع زبان جدید جبر و تکامل راه حل معادلات درجه سه رو بررسی می‌کنه.
 
این بخش از سفر او در ایتالیا خاتمه پیدا می‌کنه و او به بررسی گسترش دانش از شرق به غرب بدست ریاضیدان‌هایی مثل لئوناردو فیبوناچی می‌پردازه.

 
 
مرز‌های فضا‌ : روپا تا قرن هفدهم از خاور میانه به عنوان مرکز قدرت تفکرات ریاضی پیشی گرفته بود. تلاش‌های بزرگی برای درک هندسه اجسام ثابت در فضا و زمان صورت گرفته بود. حالا همه برای کشف ریاضیاتی که می‌تونست اجسام متحرک رو توصیف کنه با هم رقابت داشتن.
 
مارکوس دو ساتوی در این برنامه به فرانسه میره تا آثار رنه دکارت رو بررسی کنه، ریاضیدان برجسته و فیلسوف بزرگی که متوجه شد می‌تونه با استفاده از جبر، مسائل هندسه رو حل کنه. این دیدگاه بزرگ او که می‌توان خطوط منحنی رو به صورت معادله توصیف کرد، مسیر ریاضیات رو برای همیشه تغییر دارد.
 
مارکوس همچنین به بررسی خصوصیات شگفت‌انگیز اعداد اول که توسط پییر دو فرما کشف شده بود می‌پردازه که قضیه آخر مشهور او، بیشتر از ۳۵۰ سال فکر ریاضیدان‌ها رو به خودش مشغول کرده بود. او به ما نشون میده که یکی از قضیه‌های فرما، در حال حاضر برای کدگذاری تراکنش‌های اینترنتی از طریق کارت‌های اعتباری مورد استفاده قرار می‌گیره.
 
او در انگلستان نگاهی به تلاش ایزاک نیوتن برای پیشرفت حسابان می‌اندازه که به عنوان دستاورد بزرگی شناخته میشه که برای درک رفتار اشیای متحرک به کار برده میشه و امروزه هم تمام مهندس‌ها ازش استفاده می‌کنن.
 
او همچنین به دنبال بزرگان ریاضیات مانند لئونارد اویلر، پدر توپولوژی یا “هندسه خمیده” و کارل فریدریش گاوس میره که در ۲۴ سالگی، هم‌نهشتی رو که راه جدیدی برای حل معادلات بود ابداع کرد.
 
گاوس تاثیر بزرگی در درک ما از شیوه توزیع اعداد اول داشت. دستاورد او نقش بزرگی در آثار برنهارت ریمان داشت که نظریه‌های مهمی رو در زمینه اعداد اول ارائه کرد و نظرات مهمی در زمینه خصوصیات اشیایی داشت که در فضای چند بعدی وجود داشتن.

 
 

آنسو‌ی‌ بی‌نهایت : در قسمت آخر این مجموعه، مارکوس دو ساتوی به بررسی برخی از بزرگترین مسائل حل نشده‌ای که در ریاضیات قرن بیستم وجود داره می‌پردازه و داستان ریاضیدان‌هایی رو میگه که برای حل این مسائل تلاش کردن.
 
ریاضیدان‌هایی مانند گئورگ کانتور که به بررسی موضوعی پرداخت که بسیاری از بهترین ریاضیدان‌ها ازش اجتناب کرده بودن، مفهوم بینهایت.
 
کانتور کشف کرد که بینهایت انواع مختلفی داره و برخی بینهایت‌ها از بقیه بزرگ‌ترن. آنری پوانکاره می‌خواست یک مسئله ریاضی رو حل کنه که تصادفا به نظریه آشوب رسید که منجر به شکل گیری فناوری‌های هوشمند و از جمله دستگاهی شد که نظم ضربان قلب رو تنظیم می‌کنه.
 
ولی در اواسط قرن بیستم، ریاضیات هم دچار آشوب شد. کورت گودل، یکی از اعضای فعال حلقه فیلسوفان مشهور وین، زمانیکه غیر ممکن بودن اثبات یکپارچگی ریاضیات و وجود مجهولات به عنوان بخش جداناپذیر ریاضیات رو نشون داد، تمام منطق ۳۰۰۰ ساله ریاضیات رو دگرگون کرد.
 
در این برنامه، مارکوس به بررسی اکتشافات شگفت‌انگیز ریاضیدان آمریکایی، پل کوهن می‌پردازه که ثابت کرد که انواع مختلفی از ریاضیات وجود داره و پاسخ‌های متناقضی ممکنه برای یک مسئله وجود داشته باشه.
 
او همچنین به بررسی آثار آندره وی و همکارانش می‌پردازه که هندسه جبری رو گسترش دادن، شاخه‌ای از ریاضیات که برای حل بسیاری از سخت‌ترین مسائل ریاضی از جمله قضیه آخر فرما مورد استفاده قرار گرفت و همچنین به بررسی نقش الکساندر گروتندیک می‌پردازه که تفکراتش، اثر بزرگی روی تفکر کنونی ریاضیات در مورد ساختار‌های پنهانی داشته که اساس ریاضیات رو تشکیل میدن.
 
مارکوس سفرش رو با بررسی مسائل بزرگ و حل نشده ریاضیات امروز به پایان می‌رسونه، از جمله فرضیه ریمان که حدسی درباره توزیع اعداد اوله که به عنوان اتم‌های جهان ریاضیات شناخته میشه.
در حال حاضر یک جایزه ۱ میلیون دلاری و جایگاه بزرگی در کتب تاریخ برای هر کسی که بتونه نظریه ریمان رو ثابت کنه در نظر گرفته شده.
 
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *