خلاصه قسمت های زمین سیاره خطرناک

آتش : در این برنامه همراه با «دکتر هلن چرسکی» و با بررسی فیلم‌های بی‌نظیر آرشیوی، و همین طور تصاویری که شاهدان عینی تهیه کرده‌اند، و نیز بر پایه‌ی آخرین تحقیقات علمی، می‌خواهیم اسرار شگفتی‌های تماشایی و در عین حال خطرناک طبیعی زمین را کشف کنیم.
در سال‌های اخیر انقلابی در تکنولوژی تصویربرداری به‌وجود آمده است. تصویرهایی که تهیه‌شان زمانی به تجهیزات خاص و ماه‌ها برنامه‌ریزی نیاز داشت، حالا با تلفن‌های هوشمند شاهدان عینی هم قابل تهیه است.
امروز دانشمندان به مجموعه‌ی گسترده‌ای از تجهیزات پیشرفته دسترسی دارند؛ از دستگاه‌های ردیاب پیشرفته گرفته تا حسگرهای با حساسیت بالا در ماهواره‌ها. دکتر «هلن چرسکی» دو پدیده‌ی شگفت انگیز طبیعی را بررسی می‌کند و ما را با اسرار آن‌ها آشنا می‌کند: رعد و برق و آتشفشان.
زمین هر روز شاهد وقوع سه میلیون رعد و برق است که هر کدام از آن‌ها حرارتی بیشتر از حرارت سطح خورشید تولید می‌کنند و حامل میلیون‌ها ولت الکتریسیته هستند. هر سال همین رعد‌و‌برق‌ها باعث کشته شدن هزاران نفر و مجروح شدن تعداد بیشتری می‌شوند. اما رعد برق چیست و چطور به وجود می‌آید؟ در این برنامه با استفاده از دوربین‌هایی با قابلیت تصویربرداری فوق‌آهسته، که می‌توانند هزاران فریم در ثانیه را تصویربرداری کنند، شاهد تصاویری بسیار نادر و شگفت‌انگیز از جزییات وقوع رعد‌و‌برق در آسمان شهر خواهیم بود. همینطور با دیدن تصاویری که شاهدان عینی از داخل هواپیما هنگام وقوع رعد‌و‌برق تهیه کرده‌اند، و نیز همراه با یک سفر علمی به جو زمین و بر فراز جایی که رعد و برق به وقوع می‌پیوندد، شاهد چگونگی وقوع لحظه‌ی تخلیه‌ی الکتریکی خواهیم بود که به آن «sprites» می‌گویند.
در ادامه‌‌ی برنامه همچنین با آتشفشان‌ آشنا خواهیم شد که خطرناک‌ترین و پویاترین نیروی روی زمین است. همراه با تصاویر نادر و حیرت‌انگیزی که شاهدان عینی تهیه کرده‌اند، پدیده‌ی آتشفشان را بررسی خواهیم کرد و این بررسی درک ما را از قدرت این نیروها به چالش خواهد کشید.
در تصاویر بی‌نظیر و در عین حال ترسناکی که از کوه «نیراگونگو» در جمهوری دموکراتیک کنگو تهیه شده، خواهیم دید که چطور دانشمندان جان‌شان را به خطر می‌اندازند تا از اسرار خطرناک‌ترین آتشفشان زمین، رمزگشایی کنند.
و اما در آزمایشگاه بررسی خواهیم کرد که چطور گدازه‌های آتشفشانی مانند پنجره‌ای است که ما را با با شرایط زمین در بدو پیدایش آن، آشنا می‌کند. تصاویر تهیه شده توسط دوربین‌های فروسرخ از یک بمب آتشفشانی در شیلی، دانشمندان را قادر ساخته تا چرایی و چگونگی فوران آتشفشان «پویهو» در شیلی و علت طولانی بودن زمان این انفجارها را کشف کنند.
نتیجه‌ی بررسی این انبوه از تصاویرِ جدید، درک ما را از پدیده‌ی آتشفشان به نسبت گذشته تغییر داده و حالا دانشمندان قادر به درک بهتر این نیروهای شگفت‌انگیز و در عین حال مخرب طبیعت هستند.
 

یخ : در این قسمت همراه با دکتر «چرسکی» با سردترین پدیده‌های روی زمین آشنا می‌شویم مانند: کوه یخ و بهمن.
هر سال سقوط بهمن جان صدها نفر را می‌گیرد. امروز دانشمندان در حال کشف این موضوع هستند که چطور چیز ظریف، شکننده و نرمی مانند برف، می‌تواند به چیزی تبدیل شود که باعث مرگ انسان‌ها شود. برف می‌تواند با تغییراتی، برای کسی که زیر آن دفن شده، کیفیتی مانند بتن پیدا کند و دانشمندان به کمک سی تی اسکن موفق شده‌اند تا درک کنند که چه تغییراتی در ساختار برف رخ می‌دهد که منجر به سقوی بهمن می‌شود.
کوه‌های یخ خطری جدی برای حمل و نقل دریایی هستند و با گرم شدن زمین، تعداد کوه‌های یخ که از یخچال‌های طبیعی زمین جدا می‌شوند، پیوسته افزایش پیدا می‌کند. مطالعه‌ی پیدایش و ویژگی‌های کوه‌های یخ، هیچ‌وقت به اندازه‌ی امروز مهم نبوده است و با استفاده از تکنولوژی پیشرفته، حالا دانشمندان دقیقا درک کرده‌اند که دقیقا چه داتفاقی در یخچال‌های طبیعی می‌افتد و کوه‌های یخ چطور متولد می‌شوند و همینطور اینکه افزایش دمای آب اقیانوس‌ها چه تاثیری بر آنها خواهد داشت.
امروز تصاویر ماهواره‌ای به ما نشان داده‌اند که کوه‌های یخ چه تاثیری بر حیات در آب‌های قطبی دارند و چطور جاندارانی که در دمای قطبی زندگی می‌کنند خودشان را با تغییرات سیاره‌ی زمین تطبیق داده‌اند.
در نتیجه‌ی تصویرهای جدید به دست آمده، درک امروزی دانشمندان از شرایط زمین در مناطق قطبی بسیار بیشتر از گذشته است و حالا دانشمندان قدرت درک این نیروهای مخرب طبیعی را دارند.

 

طوفان : در این برنامه به قلب توفان خواهیم رفت تا با بررسی آن کشف کنیم چطور پیشرفت‌ تکنولوژی و تصاویر تهیه شده توسط شاهدان عینی، درک ما را از توفان‌های پیچنده (پیچندها) – که سریع‌ترین بادهای روی زمین هستند- دگرگون کرده است. تکنولوژی جدید درک ما را از شرایط آب و هوایی توفانی، تغییر داده به طوری‌که حالا دانشمندان درک دقیق‌تری از عوامل به‌وجود آمدن انواع توفان‌ها دارند و کشف کرده‌اند که نیروی شگفت‌انگیز و مخرب آنها از کجا می‌آید.
درک چگونگی تغییرات حساس و ظریف در توفان‌ها، کلید پیش‌بینی آنها است، به معنی اینکه بدانیم دقیقا جه موقع و از کجا شروع خواهند شد. در اینصورت زمان بیشتری برای هشدار به مردم پیش از وقوع توفان وجود خواهد داشت که این به معنی نجات جان انسان‌های بیشتری از خطر مرگ است. امروز به لطف تصویرهای گوناگون و متنوعی که توسط دوربین‌ها تهیه شده است، دانشمندان توانسته‌اند تاثیر بادهای خورشیدی بر زمین را هم درک کنند و نگاه علمی دقیق‌تری به پدیده‌ی شفق قطبی – نورهای رقصنده در آسمان شب که در طول تاریخ توجه فرهنگ‌ها را به خود جلب کرده- بیندازند.
تصاویر ماهواره‌ای امروز مقیاس واقعی این پدیده و میزان تهدید آن را برای دانشمندان آشکار کرده است. اما با همه‌ی این‌ها، و با وجود تحول درک ما از هر دو پدیده‌ی توفان پیچنده و شفق قطبی، هنوز رازها و اسرار زیاد حل نشده‌ای در این باره وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *